• RO
 • ENG
 • Bucătărie

  Bucătăria Stradivarius este structurată pe 2 direcţii: un meniu internaţional dedicat celor care doresc o varietate de gusturi specifică spaţiului european, şi o bogată parte de bucătărie locală, bănăţeană.

  Mircea Ursachi este cel care pune în lumină bucatele prezente în meniul restaurantului. Pasionat de bucătăria bănăţeană, a dezvoltat aceste bucate înca din 2006 de când a devenit Maestrul bucătar.

  Bucătăria bănăţeană este influenţată în principal de tradiţia nemţilor, ungurilor şi sârbilor din Banat, dar şi a celorlalte naţionalităţi care locuiesc în această zonă multietnică, (peste 20 de naţionalităţi); bucătăria noastră provine în cea mai mare parte din Imperiul Austro-Ungar, obiceiuri pentru gătit, reţete, modalităţi de preparare şi prezentare.

  Nu putem vorbi despre o specialitate sută la sută românească în Banat, totul a fost fost modificat, îmbunătăţit cu ingrediente diverse folosite de toate culturile prezente în zonă. Spre exemplu: de la unguri şi nemţi avem varza cu cârnaţi, ciuspaisul de dovleci, preparatele de porc, tocanele de porc, gulaşul, gomboţii cu prune, supa de pui cu tăiţei, din carne de vită sau porc, ciorbele de fasole cu costiţă afumată. Bucătăria locului are si influenţe puternice vieneze, Schintzel-ul este foarte prezent la mesele de duminica, ştrudel cu mere sau dovleac, Baigli cu nuca sau mac.

  Sarmalele sunt altfel preparate în Banat, sunt mari cât pumnul, se folosesc bulion, varza călită, cârnăciori.

  De la îmbelşugata masă bănăţeană nu poate lipsi desertul. Torturi (Doboş fiind cel mai celebru, Rigo Jancsi, torturi de branză), rulade şi păjiturile mici asortate, ecleruri sau Choux a la Creme, aşa zisele mels spils, multe şi mărunte, ştrudelul cu mere sau dovleac. Rulada cu nucă sau mac este nelipsită in perioada sărbătorilor.

  Bucătăria tradiţională bănăţeană a fost îmbogăţită de cea internaţională de-a lungul timpului. Astăzi sunt prezente reţete italiene, franceze, arabe si orientale.

  Este o bucătărie creativă, un melanj de gusturi şi influenţe într-o continuă schimbare.